Maskota prvenstva

 

Sredozemna medvjedica (lat.Monachus monachus eng.Mediterranean Monk Seal) jedna je od najugroženijih i najmalobrojnijih vrsta sisavaca u te vjerojatno najrjeđi tuljan na svijetu .

Broj preživjelih predstavnika ove vrste procjenjuje se na ukupno svega 500-600 jedinki koje uglavnom obitavaju u području sjeveroistočnog Mediterana i sjeveroistočnog Atlantika. Lokalni hrvatski nazivi za sredozemnu medvjedicu su morski čovik, morski medvid, morski fratar.

Mužjak sredozemne medvjedice naraste do 2,5 m i težina mu iznosi do 300 kg Boje je uglavnom crne s bijelim mrljama na trbuhu. Ženke su nešto manje od mužjaka, uglavnom sivkaste boje.

Živi u manjim izoliranim skupinama od 5 do 7 jedinki. Dnevno pojede oko 13 kg hrane, zaranja do 25 metara dubine i pod morem se zadržava 5 do 7 minuta. Može doživjeti  i više od 30 godina. Kod nas je vrsta zaštićena nacionalnim i međunarodnim propisima.

Posljednjih nekoliko godina viđenja medvjedice oko otoka Cresa značajno se povećao,  što  otvara mogućnosti povratka i nastanjenja u ovom akvatoriju gdje je nekad stalno obitavala.

Kretanje jedinki u jadranu tema je istraživanja udruge „Grupa Sredozemna medvjedica“  koju gotovo dvadeset godina vodi biologinja Jasna Antolović u suradnji s međunarodnim istraživačima kolonije sredozemnih medvjedica, napose talijanskim stručnjacima izi Grupe Focca Monaco iz Rima, kao i kolegama iz Turske, Grčke i Albanije.

Povratak ovog rijetkog sisavca u vode otoka Cresa dokaz  je sačuvanog  i ugodnog okoliša za još jednu rijetku vrstu.

Izbor  medvjedice za maskotu IOM - Evropskog prvenstva veza je između sporta i prirode  te doprinos  očuvanju ugroženih vrsta.
 


to the top ↑