Mjesto održavanja

 
 

GRAD RIJEKA

 

Rijeka ima 130.000 stanovnika, a s bližom okolicom 180.000. Rijeka je grad s najviše baroknih mramornih oltara na istočnoj obali Jadrana. U Rijeci je 1833. godine proradio prvi parni stroj u jugoistočnoj Europi. U Rijeci je konstruiran i proizveden prvi torpedo u svijetu. U Rijeci je prvi put u povijesti fotografiran let puščanog zrna. U Rijeci se održava Međunarodni riječki karneval, najveći takav karneval u ovom dijelu Europe.

Zbog povoljnih veza sa zaleđem, modernih lučkih uređaja i jake pomorsko-trgovačke tradicije, Rijeka se razvila u najveću luku u Hrvatskoj. Ona je i važno europsko tranzitno lučko središte. Intenzivniji razvitak grada počinje u XVIII. st., a pospješuje se izgradnjom Lujzinske ceste (1810. do Karlovca), luke i osobito željezničkih pruga prema Zagrebu i Ljubljani (1873.), odnosno prema Budimpešti i Beču.

Između dva rata, kad je Rijeka bila odvojena od neposrednog zaleđa, riječka je luka izgubila dotadašnje značenje, ali se brzo razvijao njezin istočni dio, sušačka luka.

Nakon 1945. Rijeka opet postaje veliko trgovačko i pomorsko središte (sjedište nekoliko brodarskih poduzeća) s razvijenom industrijom (brodogradilište, rafinerija nafte, tvornica dizelskih motora, brodskih dizalica, brodske opreme, papira i dr.)

Turistička slika grada Rijeke određena je njezinim zemljopisnim položajem. Tu se gost prolaznik, bilo da dolazi cestovnom ili željezničkom prometnicom, prvi put susreće s morem. Prilazi Rijeci izuzetno su atraktivni - i sa zapada i s istoka - a najatraktivniji je pogled na Rijeku pri dolasku brodom.

Položaj upotpunjuju prirodne i kulturnospomenične vrijednosti, mediteranska klima, te bliža i dalja primorska planinska okolica primorsko-goranskog područja.

Riječko područje turistički je najrazvijenije u Hrvatskoj, s tradicijom od sredine XIX. st.; u njemu boravi više od polovice stranih turista koji posjećuju našu zemlju. Iako danas, zbog veoma naglašene industrijske funkcije, Rijeka nema razvijen odmorišni turizam, ona je, kao važno poslovno središte, razvila poslovni turizam.
 

 

PORTO MONTENEGRO

 

Na samoj obali mora i sa arhitekturom koja odražava arhitekturu Kotora i Perasta, obližnjih gradova iz doba Venecije, Porto Montenegro predstavlja kombinaciju spektakularne destinacije, marine i usluga najviših svjetskih standarda. Marina se nalazi u Bokokotorskom zaljevu, najjužnijem fjordu u Evropi pod zaštitom UNESCO-a. Marina trenutno ima 185 sigurna veza za jahte od 12 do 150 metara dužine, a u planu je izgradnja još 185 vezova, od kojih će više od 50 biti namijenjena za superjahte duže od 45 metara.

Pored marine, naselje Porto Montenegro, koje je osmišljeno da ispuni sva očekivanja vlasnika i posade jahti i drugih klijenata, obuhvaća i prostrane apartmane na samoj obali mora, jedinstvene restorane, barove s dobrim provodom, te veliki izbor sportskih, rekreativnih i kulturnih aktivnosti i događaja. Zakon o jahtama, koji podstiče razvoj nautičke industrije, nudi neka od najpovoljnijih rješenja u Evropi, dok tim za pružanje usluga jahtama pruža sveobuhvatne usluge 24 data dnevno, 7 dana tjedno – od nabavke vašeg omiljenog šampanjca do rješavanja tehničkih problema.

Porto Montenegro koji već sada predstavlja naselje međunarodnog karaktera, intimna je urbana cjelina na samoj obali mora i duž promenade. Prostore koje je osmislio svjetski poznat dizajner Tino Zervudachi iz kompanije Milinaric, Henry & Zervudachi, uz pomoć Martina Lane Foxa, potpredsjednika Royal Horticultural Society, koji se bavio hortikulturnim uređenjem naselja, objedinjuju tradicionalnu arhitekturu i suvremene linije s nježnim bojama, elegantnim kamenom i kvalitetnim drvetom.

Veličanstveni pogled na zaljeiv obuhvaća i neke od najgrandioznijih i najelegantnijih jahti koje plove svijetom, dok vam ljupke pjacete, obližnji restorani i trgovine nude sve moguće udobnosti i spokoj boravka pored mora. Tijekom svih 24 sata concierge se stara o potrebama vlasnika stambenih jedinica, a bazeni koji se nalaze u atrijumima rezidencijalnih objekata su na raspolaganju samo stanarima. Svaki objekt ima predviđeni parking prostor.

 


na vrh ↑